Anno, amikor elkezdtem verseket írni, még HTML alapú volt az oldalam, s a Freeweb-en volt elérhető. Aztán ahogy gyűltek a versek, éreztem, hogy nem lesz egyszerű az oldal karbantartása, fejlesztése, hiszen kényelmetlen volt és időrabló egy-egy új vers publikálása…

Ezért döntöttem úgy, hogy egy új megoldás után nézek. Így kerültem kapcsolatba a tartalomkezelő rendszerekkel. 2006-ban ismerkedtem meg az E107 nevű tartalomkezelő rendszerrel, mellyel a barátságunk nem tartott túl sokáig. Egész egyszerűen azért, mert néhány oldaltól használhatatlanra belassult az egész… Így egy barátom tanácsára ismerkedtem meg a Drupal nevű csodával. Ennek már 6 éve.

A Drupal egy tényleg használható rendszernek mondható, több ilyen alapon üzemelő oldalt is ismerek igen nagy látogató számmal, és folyamatosan bővülő tartalommal. A http://hup.hu pl óránként 40-50 (!) cikkel is bővül, s átlagosan 3-400 látogató nézi egyidőben.

Az oldalt 6 év alatt egész jól kiismertem, megtanultam, több ilyen alapú oldalt építettem már ismerősöknek, barátoknak, mai napig működik mind (egy-két kivételtől eltekintve, de ott a domain nevet nem hosszabbították meg :D)

Tehát a Drupalnál tettem le a voksomat. A GKPortál egészen tegnapig üzemelt Drupal 6 alapokon. Nézzük tehát miként zajlott a frissítés:

  • A régi Drupalos oldalamat lementettem, majd a saját gépemen beüzemeltem.
  • Elkészítettem a GKPortál sablon Drupal 7-es változatát. erre azért volt szükség, mert a Drupal 6-os sablon nem működik 7-es alatt.
  • Saját gépemen feltelepítettem egy D7-et, s hozzá szükséges modulokat, mindazt. ami a régi oldalamon is működött.
  • Ezután következett a munka oroszlán része: mivel a node export modul esetében valamiért nem működött a D6 <-> D7 átjárás, ezért kénytelen voltam egyenként újra felvinni a verseket. Azonban itt már csavartam egy, ugyanis a versek dátumozását egy naptáras modullal oldottam meg. A 284 db vers átemelése 2 napot vett igénybe, de szerintem megérte.
  • Ezután következett a GKPortál Blog kialakítása.
  • Végül a Drupal 6-os oldalt töröltem a tárhelyről, majd felmásoltam az újat, beimportáltam az új adatbázist, kicsit még csiszoltam az új oldalon, s előállt az új GKPortál!