Az történt,. hogy Katával kitaláltuk: nekünk is kell egy Facebook alkalmazás. Találtam is egy nagyszerű példaprogramot, ami egy képet tölt fel, miután lefutottuk a szükséges köröket: lájkoltuk az oldalt, ahová telepítettük, engedélyeztük, hogy a nevünkben töltsön fel egy képet.

Volt is öröm, mert kipróbáltam a Heroku nevű Facebook tárhelyen, amit a Facebook Developers biztosít bárki számára ingyen. Az alkalmazás neve: „Mi lennél, ha étel lennél?” Tudom, írtó bugyuta, de a Face amúgy is televan ilyen szintű alkalmazásokkal, na meg persze ezt volt a legkönnyebb talán leprogramozni.

Zamiere barátommal a tényleges app előtt már kísérleteztünk ilyesmivel, mely kínai közmondásokkal lepte meg a felhasználót, azonban itt derült fény a turpisságra: a Heroku nem támogat képre írás műveleteket, pedig PHP-ban szép dolgokat lehet csinálni a képmanipulációs függvényekkel! Sem JPG, sem GIF, vagy PNG nem támogatott, így a Heroku-t örökre elfelejthettem.

Szerencsére Kata rendelkezik normális tárhellyel, ami eleget tesz a Facebook alkalmazások követelményeinek: SSL kulcs és fix IP cím.

Tehát el kezdtem fejleszteni az első Facebook appomat. 2 nagyon jó barátom volt segítségemre, mivel PHP tudásom még igen gyenge lábakon áll: Zamiere és Muczy. Köszi fiúk a türelmet és a rengeteg segítséget! 😀 Zamiere: neked külön köszönet a képkezelő kódokért! 🙂

Az alap kód pár nap alatt meg is lett, a Teszt oldalon tökéletesen működött is. Aztán eljött az idő, hogy végleges helyére telepítsem, jöttek a kínok… Történt ugyanis, hogy bár mindent tökéletesen csináltam, a végleges alkalmazás nekem, mint oldal adminnak ment, másnak nem. Aztán persze volt, hogy nekem sem ment. 3 napom ment rá fórumozgatással, mire ma rájöttem, hogy nem tűri a Facebook, ha csak úgy ide-oda telepítgetek egy alkalmazást. Magyarán azon az oldalon kell fejlesztenem, ahová ténylegesen kerül. Azért ez elég cinkes.